Düğünlerin en tatlı anısı...
Düğünlerin en özel bölümlerinden birisi de düğün pastasının geldiği zamandır. Düğün pastası, yaşamı paylaşmak için bir araya gelen çiftlerin beraber geçirecekleri bir ömre ait duygularını davetlileriyle paylaşma isteğini sembolize etmektedir.
Pasta çoğu toplumda iyi şansın ve verimliliğin sembolü olarak kabul edilir. Eski zamanlarda, düğün seremonilerinin sonunda gelinin başında ekmek kırılırmış, davetliler de kendilerine de şans getirmesi için ekmek kırıntılarından yerlerden alırlarmış. Orta çağda evlenecek çiftler ufak ekmeklerden oluşan bir daire içinde birbirlerini öperlermiş. Onyedinci yüzyılda Fransız bir aşçı, verimliliği ve bolluğu temsil eden bu ekmeğe daha güzel bir şekil vermeye başlamış ve ilk düğün pastası diyebileceğimiz ürünler ortaya çıkarmıştır.
Düğünlerde gecenin sona ermesine yakın en önemli anlardan biri de pastanın geliş anıdır. Günümüzde çok büyük bir özenle hazırlanan birbirlerinden iddialı tasarımlarda hazırlanan düğün pastaları, lezzetli tatları ve göz alıcı şekilleri ile düğünlerin en beklenen anları haline geldi. Pastanızın şeklini, düğün konseptinize, gelinlik modelinize ve düğün mekanına uyacak çeşitli aksesuarla süsleyerek bütünlük sağlayabilirsiniz.
İhtişamlı düğün pastaları zevke göre romantik veya neşeli bir müzikle beraber düğün mekanlarına getiriliyor. Düğünlerin en tatlı anısı oldukları kesin...
Artık eskinin çok katlı düğün pastaları yerlerini gittikçe az katlı ancak oldukça görkemli tasarımlara bırakıyor. Özgün modeller ve farklı süslemeler taşıyan bir pasta modeli seçilirse, pastalar maket olarak düzenlenip, sadece gelin ve damadın gösterişli bir bıçakla, ilk dilimi kesmelerine izin verecek bir tarzda hazırlanıyor. Gerçek pasta da bu arada mutfakta servise hazırlanıp ardından hızlıca davetlilerin masalarına dağıtımı yapılıyor. Düğün pastaları, tabi ki düğün tarihinin bulunduğu mevsime uygun olarak değişkenlik gösteriyor. Kış düğünlerinde kapalı mekanlar tercih edildiğinden daha çok krem rengi ve beyaz, daha güzel havalarda yapılan kır düğünlerinde ise pembe, somon ya da sarı renkleri ile küçük melek motifleri ve canlı çiçek kullanılan pastalar seçiliyor.
Bembeyaz ya da renkli kremayla kaplı pastanızı taze meyveler, çiçekler, melekler, yıldızlar, kalpler, uğur böcekleri, inci topları, kelebekler, fiyonklar, deniz kabukları, kuşlar, balıklar, nazar boncukları gibi düğün konseptine uygun bin bir çeşit aksesuarla süsleyebilirsiniz. Süslemeleri seçerken pastayı hazırlayan uzmanlarla görüşerek onların da fikirlerini değerlendirmeye almanız önemlidir, çok fazla süsleme kullanımı düğün pastasının olması gerekenden daha şekerli yaparak lezzetini değiştirip ağırlaştırabilir. Düğün pastasının yiyecek davetlileri rahatsız etmeyecek şekilde hafif olması da önemli bir konudur.
Günümüzde düğün pastasının alacağı şekiller ve uygulanabilecek süslemeler konusu en az hayaliniz kadar geniştir. Geçmiş yıllarda en çok canlı çiçek süslemeleri yapılıyordu, bu sene daha çok el yapımı şekerlerle hazırlanan rengarenk çiçekler tercih ediliyor. Gerçeğinden neredeyse ayırt etmeniz imkansız olan bu çiçekler daha yemeden tatlı hislere kapılmanızı sağlıyor.. Süslemenizi canlı çiçeklerle yapmayı tercih ederseniz saçınızda veya el buketinizde de aynı çiçeği kullanmanız güzel bir bütünlük sağlayacaktır. Düğün konseptinin en önemli detayı her zaman ki gibi birbiriyle uyumlu detaylarda gizlidir.
Farklılığı yaratması gereken diğer konu da düğünün gerçekleştiği mekandır. Açık havalarda yapılan düğünlerde daha çok katlı pastalar tercih edilir. Kapalı mekan balo salonlarındaki düğünlerde ise daha gösterişli pasta modelleri istenmelidir. Düğünde pastayı kesme anı geldiğinde, düğün salonları kılıç şeklinde gösterişli pasta bıçakları kullanırlar. Geleneksel olarak bu bıçak kullanılmadan önce bahşiş verilir. Gelin ve damat bu ihtişamlı bıçakla pastalarını bir dilim olarak kestikten sonra, mekandaki görevli gelin ve damadın yemesi için bir dilim pastayı ayırır. Düğün töreninin bitmesine yakın bir zamanda pasta sahneye gelerek düğünün ve mekanın görselliğini zenginleştirir ve sonrasında davetlilere dağıtılır. Ancak son dönemde gençlerin ağırlıkla sahnede olduğu düğünlerde pasta çok canlı bir müzikle alkışlar eşliğinde sahneye giriyor ve müzik hızlanarak eğlence devam edebilebiliyor.
Daha çok gelinin seçimine uygun olarak pastanın sahneye çıkış zamanı belirlenebilir. Davetlilerin dikkatini pastanın gelişine çekebilmek adına sahneye pasta gelmeden hemen önce salonun ışıklarının biraz karatılması ve pasta müziği başladığında sesin biraz arttırılmasını talep edebilirsiniz. Bu da daha önceden belirdiğiniz pasta müziğinin eşliğinde davetlilerin alkışlarıyla bu anı görsel ve işitsel bir şölene dönüştürecektir.